Razstave

Zavod Prule je producent  razstav vizualne umetnosti v  ljubljanskem Prulčku.
Trenutna RAZSTAVA

Jazzovske resonance / Samo Perpar

Z navdušenjem vam predstavljamo Samo Perparja, cenjenega akademskega slikarja in predstavnika mogočnega vala diplomantov Akademije za likovno umetnost v Ljubljani zgodnjih 80-ih. Perparjevo delo je prepojeno z modernističnim duhom, ki je v slikarski renesansi doživel preporod. 

V času, ki je bil priča preporodu slikarstva, je Perpar skupaj s svojimi sodobniki iz Generacije 82 odklonil od prevladujoče figuracije in črpal navdih iz zapuščine neformalnega abstrakcionizma pod mentorstvom profesorja Gustava Gnamuša. Njegovo delo je sveža in izvirna poteza modernističnega slikarstva v Sloveniji.

Njegove slikarske površine žarijo od hedonističnega navdiha ustvarjanja, kjer se srečujejo žive barvne kontraste in odprta asociativna dinamika. Z močnimi potezami in barvno drznostjo vsaka Perparjeva slika ponuja neposredno likovno izkušnjo, polno ekspresivnosti in divjega, skoraj glasbenega ritma. Te velikoformatne podobe vabijo k nenehnemu odkrivanju in uživanju v svobodi ustvarjalnega duha.

Perparjevo osnovno načelo ostaja neposredni vizualni nagovor, kjer glavno vlogo igrajo široki, pometajoči čopiči in očarljiva sila barve. Njegova dela so prepoznavna po živahni ekspresivnosti in nenehnem vstajanju ter kroženju oblik v divjem, glasbenem ritmu. Te mehke, valovite oblike prelivajo se čez robove velikoformatnih slik in udejanjajo neizčrpno radost svobodnega ustvarjanja, ki zahteva stalno, nikoli popolnoma ukročeno realizacijo.

Otvoritev: 16. 2. 2024

Samo Perpar

Samo Perpar


Arhiv razstav

Med resnico in podzavestjo / Karolina Radotić

Karolina Radotić svoje delo opisuje kot izraz raznolikosti in "drugačnosti" v likovni umetnosti. Njena dela združujejo različne umetniške sloge, vključno s stripovsko pripovedjo, nadrealizmom in simbolizmom. Njeni kolaži slikajo zgodbe, ki vključujejo elemente parabole, metafore in pripovedke. S tem spodbujajo razpravo in interpretacijo med gledalci. 🎭

S temo "Med resnico in podzavestjo" obravnava iskanje smisla in resnice preko lastne podzavesti, kjer dinamične kompozicije odražajo nesmiseln glasbeni ritem, ki ga gledalci interpretirajo po svoje. Njena umetnost vključuje elemente neposrednosti in sarkazma ter prikazuje moralni propad. Hkrati pa išče odgovore na vprašanja o višjih smislih, resnici in ljubezni v sodobnem svetu. 👇🏻

Karolina Radotić, znana kot 'Kuci', je slovenska umetnica iz Postojne. Leta 2023 je uspešno zaključila dodiplomski študij na Visoki šoli za likovno umetnost Arthouse. Svoje slike je razstavljala v priznanih galerijah, kot je Galerija ZDSLU v Ljubljani, in bile so prepoznane na tekmovanju Red Bull Doodle. S svojimi umetniškimi razstavami je pridobila pozornost, priznanje ter pustila svoj pečat v slovenski umetniški skupnosti.

Otvoritev: 13. 10. 2023

Pot v neznano / Erik Valenčič 

Erik je preživel en teden vojne v mestu Žitomir v Ukrajini in pravi: "Na fotografiranje ruševin se privadiš, nemogoče pa je biti neobčutljiv do ljudi, ki iz razbitin svojih domov rešujejo tisto, kar lahko, in se odpravljajo na negotovo pot v neznano. "

Več o njegovem potovanju lahko preberete tukaj https://www.mladina.si/214903/poti-v-neznano/

Otvoritev: 28. 3. 2022

Osvoboditev preko sprememb / Vitomir Pretnar

Vitomir Pretnar najraje fotografira družbene in socialne teme. Sodeloval je na festivalih fotografije Fotopub v Novem Mestu, pod mentorstvom Francoskega fotografa Klavdija Slubana, na skupinski razstavi Odtujenost in na razstavi Triglav po Triglavu v Muzeju moderne umetnosti, kjer je dobil eno od treh nagrad. V Etnografskem muzeju v Ljubljani je imel samostojno razstavo v okviru cikla Jaz, mi in drugi.

Več o razstavi

Otvoritev: 5. 3. 2020

Stopanje v svojo moč

Na razstavi grafik je predstavljenih 12 slik, ki so bili v ko-kreaciji Nine Tomažin s Tjašo Marin narejene za projekt Vodnik 2020 (tedenski rokovnik). Slike predstavljajo pregled dogajanja vsak mesec na različnih nivojih v letu 2020 in so nastale po besedilih in vodstvu Tjaše Marin. Vsaka slika upodablja energijo in posebnosti posameznega meseca in deluje kot aktivator.  

 › Več o razstavi

Otvoritev: 9. 1. 2020

Resonance / Janez Pelko

Koncertne fotografije, večinoma posnete v Ljubljani, predvsem z očmi oboževalca, manj kot fotoreporterja. Nekaj posnetkov je iz publike, večina pa iz prostora tik pod odrom na koncertih Black Sabbath, David Bowie, Iggy Pop, Iron Maiden, Jethro Tull, Nirvana, Metallica itd.

Fotograf Janez Pelko je poznan predvsem kot avtor izredno čutnih in zgovornih akt fotografij, za seboj pa ima že več kot trideset fotografskih razstav. Njegove podobe so odklon od občih skomercializiranih prikazov človeških teles; osvobojene so vsakršne vulgarnosti, ohranjajo tradicionalne umetniške vrednote na originalen, kreativen način.

Več o razstavi

Otvoritev: 7. 11. 2019

Igra s kockami / Katja Kirijanova (RU)

Kocka v fotografskem projektu Ekaterine Kiryanove z imenom "Building Blocks" je sestavni predmet, okoli katerega so zgrajena vsa druga dejanja. Ta poteza odseva neskončni pogovor z njenim notranjim otrokom in predstavlja umetnost, ki se je pojavila pred več kot stoletjem. Glede na Malevičevo zapuščino se Ekaterina loti razprave in hkrati ruši temeljna načela prevlade. To je pogovor med dvema ustvarjalcema, kjer je bilo mogoče nenehno slišati besedno zvezo "da, ampak ...", in ta "ampak" prihaja iz nenehnega gibanja oblik, luči in senc, kjer se vse navidezno zruši, toda notranja trdna struktura in kohezija med predmeti preprečujeta, da bi se zgodil kolaps. 

Več o razstavi

Otvoritev: 17. 10. 2019

Plakate arhetipov / Saša Starovojtov

Arhetipi so stari toliko kot samo pripovedovanje zgodb. Grški filozof Platon je najprej raziskal idejo o arhetipih, ko je govoril o "elementarnih oblikah", idealnih predlogah ali vzorcih, na katerih temelji vse v materialnem svetu. Prepoznavanje in izkoriščanje arhetipa za blagovne znamke je najzmogljivejši način za sprostitev njenega resničnega potenciala. To je zato, ker arhetipi predstavljajo univerzalni in trajni izraz pomena, vedenja in komunikacije. 

Na razstavi predstavimo 12 plakatov osnovnih arhetipov ki jih uporabljajo za oblikovanje blagovnih znamk. 

Več o razstavi

Otvoritev: 4. 10. 2019

Zapuščeno / Fotografska razstava Maše Kores

Maša Kores, fotografinja iz Ljubljane, se je s fotografijo začela ukvarjati leta 2008, po tem, ko je v Ljubljani odkrila zapuščen hotel Bellevue. Ker jo je Slovenija omejevala, se je podala na pot po Evropi. Tako, kadar ji le dopušča čas raziskuje in fotografira zapuščene objekte. Najraje ima bolnice, gledališča in šole. Njeni motivi so nadrealistični, včasih temačni, a nikoli dolgočasni Te prostori so tako rekoč idealen kraj, kjer človek pozabi na realnost, kjer je pomemben samo vsak naslednji korak in naslednji motiv.

Maša zase pravi, da rada raziskuje, privlači jo neznano, prepovedano..v zapuščenih prostorih pa jo med drugim privlači tudi vonj.. vonj zgodovine.. vonj preteklosti.

Več o razstavi

Otvoritev: 15. 2. 2019

Ikonografika / Saša Starovojtov

Saša Starovojtov, umetnik, ki z močjo mladostne vizije in ročno izdelanimi grafikami preobraža računalniške ikone v umetniška dela. Z minimalističnim pristopom in globokim pomenom vsaka ikona odraža sodobnost in prefinjen občutek za detajle.

V svetu, kjer se umetnost in tehnologija prepletata v neskončnem plesu, Saša Starovojtov z razstavo "Iconographics" postavlja nov mejnik. Z originalnimi ročno izdelanimi kolaž monotipijami in kolagrafijami spreminja digitalne ikone v umetniške simbole naše dobe. 

Njegova dela, ustvarjena z izrezki iz linoleja, posamezno obarvana z akrilnimi barvami in položena na plastiko ali linolej, nato pa stisnjena skozi tiskarsko prešo, so več kot le grafike; so odtis časa, v katerem živimo. Vsak tisk je unikaten, kar odraža idejo, da je v ponavljanju mogoče najti individualnost. Starovojtov nam s svojim delom ponuja vpogled v svet, kjer je vsak klik, vsaka ikona, del širše zgodbe o človeški izkušnji v digitalni dobi.

Otvoritev: 14. 12. 2018

Nekje vmes / Fotografska razstava Domna Gostiše

Razstava "Nekje vmes" prikazuje vidnejše etape Domnovega fotografskega ustvarjanja - od sublimno zastavljenih vpogledov v naravo, ki se deloma začno odpirati že kar proti nekoliko abstraktnim momentom, do zanimivih stapljanj več podob, ki pogosto nastanejo čisto tako - mimogrede. Izbor razstavljenih fotografij je v osnovi vzet iz skupinske razstave "Frišna scena mlade umetnosti", ki sem jo leta 2017 kuriral v kranjski Layerjevi hiši.

Domen Gostiša (23 let, Logatec) je študent umetnostne zgodovine in filozofije, predvsem pa fotograf. S fotografijo se ukvarja že slabih deset let; v tem času se je predstavil že na več samostojnih in skupinskih razstavah v Ljubljani, Logatcu in Kranju.

Več o razstavi

Otvoritev: 14. 2. 2018

Projekt «Antropologija» / Bagrat Arazyan

V tem projektu Bagrat Arazyan, kot filozof-konstruktor, zastavlja vprašanje o Človeku. Vendar vprasanje ni "kdo smo", ampak "kaj je človek?" Človek je lahko drugačen, nenavaden; ni podoben tistemu, ki smo ga navajeni imenovati Človek. Toda še vedno ostaja Človek. Ali so ta živa bitja, ki je jih “skonstruiral” Bagrat – Ljudje? 

Več o razstavi

Otvoritev: 16. 11. 2017