Kontrabant

DSC_2570.JPG

Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbskohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem jeziku in s pridihom teh tako različnih kultur.

Kontrabant je pustil pečat v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi, npr. “Regrat v salat” in “Prekmurje moje Prekmurje” pa so v Sloveniji ponarodele. Za svoje delo si je Kontrabant prislužil več nominacij za slovensko glasbeno priznanje Zlati Petelin.

Pod imenom Nepridiprav so izdali tudi dva zelo popularna CD-ja za otroke, kot producenti in glasbeniki pa so sodelovali tudi pri nastanku dveh CD-jev s slovensko ljudsko glasbo.

Béla je izdal tudi izredno dober samostojni album, ki so ga v letu 2014 ponatisnili. Pred kratkim so izdali svoj osmi studijski album “Távozóban”, poezijo madžarskega pesnika Bence Lajosa. Skladbe z albuma izvajajo tako v slovenščini kot v madžarščini.

Vsi člani so tudi avtorji glasbe, Bela je avtor okoli 180 pesmi, prevajalec mnogih pesnikov in avtor več knjig s področij astronomije, logike in drugih znanosti. Med drugim je tudi avtor vseznane slovenske pesmi “Zelena dežela”, ki jo je izvajala skupina Victory. Tomaž je avtor skladbe “Dotik požene kri”, ki jo je izvajal na slovenski popevki 2013 in avtor skladbe “Pomlad vedno pride”, ki je bila izvajana na slovenski popevki 2014.

Skupina je od ustanovitve zamenjala kar nekaj članov, trenutno pa šteje 5 glasbenikov:

Béla Szomi Kralj (harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal),
Dušan Železnikar (kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal),
Pál Szomi (bobni, cajon, kitara, vokal)
Tomaž Juvančič (mandolina, kitara, orglice, harmonika, vokal)
Matijas Severhen (bas čelo, bas kitara, bobni, vokal)